HZ High Tech Tea voor meisjes

VLISSINGEN – Leerlingen van de havo, vwo en mbo kunnen morgen (24 april) tijdens de HZ High Tech Tea de  toekomstmogelijkheden in techniek ontdekken.

Tijdens de middag staat het speeddaten met technische HZ-studentes en ambassadeurs uit het werkveld centraal. De HZ organiseert de activiteit in nauwe samenwerking met het Technocentrum Zeeland, met als doel dat meisjes een technische richting als serieuze optie meenemen tijdens het studiekeuzeproces. De middag sluit aan bij Girlsday 2014, waarop bedrijven en scholen meisjes landelijk laten kennismaken met de fascinerende wereld van bètawetenschap en technologie.
Speeddaten
Het speeddaten vormt een belangrijk onderdeel op het programma, HZ-studentes vertellen over hun keuze voor een technische opleiding en delen hun ervaringen met hun studie. Ook zijn er vrouwelijke ambassadeurs uit het werkveld die over hun werk vertellen. De studiekiezers krijgen alle ruimte om vragen te stellen. Zo kunnen zij zich -in de ongedwongen sfeer van een High Tea- een goed beeld van de mogelijkheden en kansen van een toekomst in de technische sector vormen. De middag is interactief. Er wordt verder van gedachten gewisseld over vooroordelen, een HZ-studente laat de deelnemers kennismaken met 3d-printen en er wordt een bezoek gebracht aan een ontwerpstudio en lab op de HZ. De HZ High Tech Tea wordt georganiseerd door de technische opleidingen van de Academie voor Technologie & Innovatie, Delta Academy en De Ruyter Academy, voor scholieren uit 4/5 havo, 5/6 vwo en 3/4 mbo. Er zijn op dit moment 22 aanmeldingen.
Techniek als serieuze optie 
De middag sluit aan bij de uitgave van de glossy GirlsFuture in februari, geïnitieerd door Technocentrum Zeeland. In samenwerking met onder meer de HZ en andere partijen wordt er meer aandacht besteed activiteiten voor meisjes in het studiekeuzeproces. Niet in het minst omdat een baan in de meeste technische beroepen -op dit moment- vrijwel verzekerd lijkt. Ook naar de toekomst toe worden er grote tekorten verwachten in de technische functies: landelijk tot 170.000 moeilijk vervulbare vacatures in 2016. De technische sector in Zeeland heeft onveranderd een grote behoefte aan technisch personeel. In Zeeland is de deelname van meisjes aan technische opleidingen en beroepen minder dan gemiddeld in Nederland. 
Waar en wanneer?
De HZ High Tech Tea vindt plaats op landelijke Girlsday 2014: donderdag 24 april 2014, van 14.00 tot 17.00 uur, op de hoofdlocatie van de HZ (Edisonweg 4) in Vlissingen.