ADRZ geschokt door plannen ZorgSaam

Foto:

VLISSINGEN – De Cliëntenraad ADRZ is geschokt en onaangenaam verrast door de komst van een polikliniek in Middelburg van ZorgSaam. “Dit is geen samenwerking, maar een door puur eigenbelang ingegeven bewuste poging de positie van het ADRZ wezenlijk aan te tasten. Deze sprong van ZorgSaam over de Schelde veroorzaakt (verdere) uitholling en verschraling van de ziekenhuiszorg in Zeeland.”

“Het leidt zeker niet tot behoud en versterking van zoveel mogelijk specialistische zorg van goede kwaliteit in de provincie,”stelt het ADRZ. “De Zeeuwen en meer bepaald de inwoners van Midden- en Noord-Zeeland worden hier uiteindelijk de dupe van. Het kan nooit goed aflopen wanneer twee ziekenhuizen in een zo dunbevolkt gebied als Zeeland elkaar gaan bevechten om zoveel mogelijk patiënten binnen te halen. Met marktwerking en keuzevrijheid van de patiënt als misplaatst excuus probeert ZorgSaam gewoon de financiële en personele problemen van zichzelf af te wentelen op ADRZ.”
Ziekenhuis Walcheren
De Cliëntenraad ADRZ vindt het een groot goed dat patiënten zelf hun zorg kunnen kiezen, liefst zo dichtbij mogelijk. Daarom zijn de inwoners van Zeeland alleen maar gebaat bij meer samenwerking en niet bij ordinaire concurrentie. Het gaat om ziekenhuiszorg, een maatschappelijke voorziening die net zo belangrijk is als levering van water en energie. ZorgSaam springt daar onverantwoord mee om. Wij beseffen dat, mede door politieke acties, de reputatie van het ADRZ de afgelopen jaren beschadigd is en nieuwbouw van een ziekenhuislocatie op Walcheren betreurenswaardige vertraging heeft opgelopen. Er is echter op het gebied van kwaliteit en veiligheid sprake van een enorme inhaalslag en de financiële positie is sterk verbeterd. Ook de dienstverlening aan huisartsen en patiënten krijgt nieuwe impulsen. De onverhoedse aanval van ZorgSaam zet dit alles op losse schroeven.
De Cliëntenraad ADRZ heeft zich, samen met die van ZorgSaam, steeds ingezet voor meer en nauwe samenwerking. Wat ons betreft deltabreed. Helaas brengt ZorgSaam nu de Zeeuwse spreuk ’t Is aol eige pooke’s gezondeid  in de praktijk.