ADRZ en UCR breiden samenwerking uit

VLISSINGEN – Het ADRZ en University College Roosevelt gaan op steeds meer terreinen samenwerken. Ook op het gebied van de medische microbiologie en immunologie zijn nu afspraken gemaakt. 

Inmiddels heeft een aantal klinische afdelingen (pulmonologie, oncologie, hematologie, 
nefrologie) een samenwerking met UCR. Het Laboratorium Medische Microbiologie en 
Immunologie (MMI) van het ADRZ en UCR zijn nu samen in het zogeheten MIDAS project
gestapt. MIDAS staat voor Memory, Immunity, Diet, Activity and Sleep. In dit project wordt 
wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het dieet, lichamelijke activiteit, slaappatroon en 
immuunstatus van bepaalde patiëntengroepen. Een van de hypotheses die worden getoetst is of een laaggradige ontsteking die opkomt bij veroudering, bijdraagt aan het optreden van 
Alzheimer. 
 
Het premedical bachelor programma van University College Roosevelt (UCR) bereidt 
studenten in drie jaar voor op een masterstudie geneeskunde in Nederland of het buitenland. De studenten maken kennis met de ziekenhuisomgeving door middel van klinische en academische stages in het ADRZ. Het bachelor programma staat onder leiding van de vooraanstaande immunoloog prof. Dr. Ger Rijkers. Hij is hoogleraar biomedical and life sciences en is bij UCR hoofd van het Department of Sciences.
Wetenschapsweekeind 
Niet alleen bij het onderwijs aan universitaire studenten wordt samengewerkt. Tijdens het 
jaarlijkse wetenschapsweekend van begin oktober gaan jonge onderzoekers van de 
basisschoolleeftijd op onderzoek naar bacteriën op toetsenborden en trapleuningen van de 
Zeeuwse bibliotheek. De verzamelde monsters worden opgekweekt in het Laboratorium MMI van het ADRZ. Zo leren de kinderen dat het microbiologische leven zich overal, zelfs op onverwachte plaatsen, kan afspelen. UCR verzorgt nascholingsactiviteiten voor het 
analytisch personeel van het Laboratorium MMI. De samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek en indirect op patiëntenzorg wordt door beide partijen als bijzonder effectief ervaren, een belangrijke voorwaarde om deze te continueren en waar mogelijk uit te bouwen.