Onderzoek GGD naar jodiumtabletten

Foto:

VLISSINGEN – De De GGD en Veiligheidsregio Zeeland willen weten wat de inwoners van Vlissingen, Middelburg en Borsele vinden over de huis-aan-huis-verspreiding van de jodiumtabletten vorig jaar. Ze krijgen deze week het verzoek om online een vragenlijst in te vullen.

Bij een kernongeval in Borssele of Doel kunnen radioactieve stoffen vrij komen. Een voorbeeld van zo’n radioactieve stof is radioactief jodium. Radioactief jodium kan via de luchtwegen of het eten van besmet voedsel in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op termijn schildklierkanker veroorzaken. De tabletten bieden bescherming tegen radioactief jodium
Jonger dan 40 jaar
Omdat zo’n ongeval nooit volledig uit te sluiten is, zijn vorig jaar juni jodiumtabletten afgeleverd bij huishoudens binnen de risicozone. Het gaat om huishoudens, met één of meer personen van 40 jaar en jonger die in een straal van 10 kilometer rond de kerncentrale in Borssele (10 km) of Doel (20 km) wonen.
Mening
De GGD Zeeland en Veiligheidsregio Zeeland willen graag weten wat de mening van de burgers is over deze huis-aan-huis verspreiding. De vragenlijst die deze huishoudens deze week toegestuurd krijgen, moet daar inzicht in geven. Via een code kunnen mensen inloggen op internet. Vragen gaan over de verspreiding van de doosjes jodiumtabletten zelf en over en de voorlichting die erover gegeven is. Ook zijn er vragen over religie en het opleidingsniveau. 
De instanties willen uit de uitkomsten lering trekken voor de volgende ronde, over zeven jaar. Dan is de houdbaarheidsdatum van de nu uitgedeelde jodiumtabletten verlopen en moeten opnieuw tabletten worden verspreid. 
Meer informatie op www.ggdzeeland.nl /onderzoek .