Repair Cafés in Nederland: Een Beweging voor Duurzame Consumptie

18 okt , 7:22 Gemeente
image 6 66c472e20ec18

Van Amsterdamse Origine naar Landelijke Verspreiding

Het idee, dat in 2009 in Amsterdam begon als een eenvoudig concept van milieuactivist Martine Postma, is nu uitgewaaierd over het hele land. Er is nu bijna in elke wijk van een grote stad en in elk dorp wel een Repair Café. Dit zijn plekken waar consumenten hun kapotte items kunnen brengen om te laten repareren door handige vrijwilligers.

Waarom Repair Cafés Belangrijk Zijn

Volgens Postma, "Spreekt het mensen blijkbaar aan. Steeds meer mensen zien in dat we anders moeten consumeren om de wereld leefbaar te houden en ervoor te zorgen dat er nog iets van onze grondstoffen overblijft voor toekomstige generaties. Dus reparatie is absoluut hard nodig."

Onnodig Wegwerpen van Apparaten

Postma vindt het verbijsterend dat er nog steeds veel apparaten worden weggegooid vanwege kleine defecten. "Als er een draadje loszit, of het apparaat moet eigenlijk ontkalkt worden. Dat soort kleine, heel simpele dingen. Daarvoor moet een stofzuiger niet worden weggegooid en een nieuwe worden gekocht."

Het Succes van Repair Cafés

Postma onthult dat in de talloze Repair Cafés in Nederland jaarlijks ongeveer 150.000 spullen worden gerepareerd, wat een testament is voor het succes en de relevantie van deze beweging.

Kritiek op Fabrikanten

Reparatuursspecialisten in de Repair Cafés zijn vaak kritisch op fabrikanten, die volgens hen nog te veel producten maken die moeilijk of helemaal niet te repareren zijn. Dit is een punt dat ook door milieuorganisaties zoals Milieu Centraal wordt benadrukt.

Toekomstige Regulering

In 2026 worden in Nederland nieuwe regels van kracht die het voor consumenten makkelijker en betaalbaarder maken om een product te (laten) repareren. Dit zal waarschijnlijk een grote invloed hebben op de manier waarop apparaten worden ontworpen en in hoeverre zij te repareren zijn.