Recente cijfers onthuld door het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen een opmerkelijke daling in het aantal misdaadverdachten in Vlissingen. Het afgelopen jaar werden ongeveer 490 inwoners van Vlissingen verdacht van een of meerdere misdrijven, een daling die zich nu voor het tweede opeenvolgende jaar heeft voorgedaan.
Een verdachte wordt gedefinieerd als iemand waarbij de politie een 'redelijk vermoeden' heeft van zijn betrokkenheid bij een misdrijf. Niettemin benadrukt het CBS dat de voorlopige daling met voorzichtigheid moet worden geïnterpreteerd, aangezien de uiteindelijke cijfers vaak iets hoger blijken te liggen.
Vergelijkend met andere gemeenten blijkt dat het aantal verdachten in Vlissingen relatief hoger lag. Mannen worden landelijk vaker verdacht van misdrijven dan vrouwen, en Vlissingen vormt hierop geen uitzondering. Vorig jaar waren er vijf keer zoveel mannelijke verdachten vergeleken met vrouwelijke verdachten.
Veruit de meeste verdachten in Vlissingen waren betrokken bij verkeersmisdrijven, zoals rijden onder invloed en doorrijden na een ongeval. Opvallend genoeg is het aantal misdrijven in Vlissingen gestegen, in tegenstelling tot de landelijke trend van dalende criminaliteitscijfers. Het aantal delicten dat werd gerapporteerd bedroeg afgelopen jaar 2330, een stijging die zich nu al voor het derde jaar op rij laat zien.
Om een nauwkeuriger beeld te krijgen, heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten vijftien gemeenten geïdentificeerd die qua gezinssamenstelling en welvaartsniveau het meest op Vlissingen lijken. Door statistieken van het CBS te vergelijken, kon een gedetailleerde analyse worden uitgevoerd met onder andere Vaals, Den Helder, Sittard-Geleen en Zandvoort als referentiepunten.