Uit recent onderzoek is gebleken dat de isolatie van huizen in Vlissingen ver achterblijft, wat resulteert in aanzienlijke energieverspilling. Volgens nieuwe gegevens van het Kadaster en klimaatsubsidieverstrekker RVO is maar liefst de helft van de huizen in Vlissingen slecht geïsoleerd, een totaal van bijna 7000 woningen.
Vooral huurwoningen in de vrije sector worden geconfronteerd met gebrekkige isolatie, waarbij de helft van deze woningen niet voldoet aan de isolatienormen. Dit percentage is hoger dan in vergelijkbare gemeenten, waar slechts een derde van de huurwoningen 'doorwaaiwoningen' zijn.
Bij corporatiewoningen in Vlissingen is één op de drie woningen slecht geïsoleerd, terwijl bij koopwoningen de helft van de woningen kampt met een gebrek aan isolatie.
Een op de acht woningen in Vlissingen is daarentegen goed geïsoleerd, terwijl de overige woningen als 'redelijk' worden gekwalificeerd. Opvallend is dat appartementen het relatief goed doen op het gebied van isolatie, waar één op de zeven appartementen als goed geïsoleerd wordt bestempeld. Van alle eengezinswoningen is één op de tien goed geïsoleerd.
De kwaliteit van de buitenmuurisolatie is voornamelijk gebaseerd op het energielabel van de woningen. Woningen gebouwd na 2013 worden over het algemeen beschouwd als goed geïsoleerd, terwijl woningen van 1992 tot 2013 redelijke isolatie hebben. Oudere huizen zonder energielabel vallen buiten deze berekening, wat neerkomt op minder dan een derde van de totale Nederlandse woningvoorraad.
Uit het onderzoek blijkt dat eigenaren van woningen in Vlissingen zelden kiezen voor gevelisolatie, ondanks de beschikbare subsidies. In afgelopen jaar werd slechts 2855 vierkante meter gevel geïsoleerd, wat overeenkomt met 32 geïsoleerde gevels op basis van een gemiddeld geveloppervlak van 90 vierkante meter per woning.
De minder gebruikelijke keuze voor gevelisolatie kan te wijten zijn aan de noodzaak van een omgevingsvergunning, die soms geweigerd wordt voor bijvoorbeeld monumentale panden. De kosten variëren tussen de 9000 en 30.000 euro, inclusief subsidie, volgens adviesbureau Milieu Centraal.
Ondanks de initiële investering, kan gevelisolatie aanzienlijke besparingen opleveren. Gemiddeld kan een hoekwoning in Vlissingen jaarlijks 530 kubieke meter gas besparen, wat overeenkomt met zo'n 750 euro. In vergelijking verbruikt een gemiddelde hoekwoning in Vlissingen, of deze nu geïsoleerd is of niet, rond de 890 kubieke meter gas per jaar.
Het onderzoek benadrukt de urgentie voor verbeterde isolatie in Vlissingen om energieverspilling tegen te gaan. Met een focus op de kwaliteit van isolatie en het benutten van beschikbare subsidies, kunnen huiseigenaren in Vlissingen aanzienlijke besparingen realiseren en bijdragen aan een duurzamer milieu.