Politieke Partijen in Vlissingen Werken aan Kenniscentrum over Slavernijverleden

11 mrt , 15:30 Nieuws
image 2 66c472e1a27a8

Politieke Partijen in Vlissingen Streven naar Kenniscentrum

Vier politieke partijen in Vlissingen, waaronder GroenLinks, D66, ChristenUnie en VVD, zetten zich in voor de oprichting van een kenniscentrum over het slavernijverleden. Deze stap komt als reactie op het controversiële besluit om een slavernijmonument te weigeren op de boulevard van Vlissingen, een stad met een al lang verleden in de Nederlandse slavenhandel.

Achtergrond van de Strijd

De discussie over de rol van Vlissingen in de Nederlandse slavenhandel kwam aan het licht door het initiatief van kunstenaar Zeus Hoenderop, ondersteund door Keti Koti Zeeland, om een slavernijmonument te plaatsen op de boulevard. Ondanks de eerdere steun van de genoemde politieke partijen, werd het monument uiteindelijk afgewezen en verplaatst naar de binnentuin van het maritiem Muzeeum.

Nieuw Streven voor Kenniscentrum

Na de tegenslag met het slavernijmonument, hebben de politieke partijen besloten tot een alternatief: een kenniscentrum. Het provinciebestuur en de Walcherse gemeenten hebben ingestemd met de mogelijke vestiging van het kenniscentrum, waarbij locaties in Middelburg zoals het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Bibliotheek worden overwogen.

Toekomstplannen voor het Kenniscentrum

De partijen pleiten ervoor om een dependance van de Zeeuwse Bibliotheek in de Machinefabriek in Vlissingen op te zetten als tweede locatie voor het kenniscentrum. De nabijheid tot onderwijsinstellingen en het maritiem Muzeeum bieden mogelijkheden voor educatie en onderzoek over het slavernijverleden. Er wordt hiermee gehoopt op een waardevolle toevoeging aan het culturele en educatieve landschap van Vlissingen.