Toename van Langdurig Leegstaande Woningen in Vlissingen - Een Diepere Blik

25 mrt , 5:31 Nieuws
image 17 674486d6661fc

Toename van Langdurig Leegstaande Woningen in Vlissingen - Een Diepere Blik

De Stijging van Langdurig Leegstaande Woningen

In een recent onderzoek is vastgesteld dat het aantal langdurig leegstaande woningen in Vlissingen aanzienlijk is toegenomen. Begin vorig jaar werden ongeveer 185 woningen geïdentificeerd die al een jaar of langer onbewoond zijn. Dit aantal vormt een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar, toen waren er slechts 155 leegstaande woningen, volgens gegevens verzameld door het CBS in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zorgen over Toenemende Leegstand

Vergeleken met vijftien vergelijkbare gemeenten waarvan de fysieke omgeving overeenkomt met die van Vlissingen, blijkt dat het aantal leegstaande woningen hier hoger is dan gemiddeld. Deze langdurig leegstaande panden vormen een potentieel doelwit voor criminele activiteiten, zoals het opzetten van wietkwekerijen, drugslaboratoria of het witwassen van geld, wat blijkt uit de recente CBS-cijfers.

Gemeentelijk Beleid en Voorgestelde Maatregelen

Al jaren streven gemeenten naar de mogelijkheid om een 'leegstandsheffing' in te voeren, echter, ondanks een recente oproep in de Tweede Kamer door GroenLinks-PvdA en SP, weigert woonminister Keijzer om hiermee van start te gaan. De zorgen over de impact van leegstand en mogelijke criminele activiteiten blijven bestaan.

Gedetailleerde Cijfers en Spookbewoning

Naast de langdurig leegstaande woningen, zijn er in totaal ongeveer 240 panden die verlaten zijn in Vlissingen, waaronder 40 bedrijfspanden en 10 panden met een maatschappelijke functie, zoals scholen en hotels. Opvallend is ook het fenomeen van 'spookbewoning', waarbij 90 woningen onofficieel bewoond zijn en mogelijk betrokken zijn bij verdachte activiteiten.

Verantwoording en Vergelijkbare Gemeenten

De Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft vastgesteld vijftien gemeenten die het meest verwant zijn aan Vlissingen, waaronder Maastricht, Middelburg, Enkhuizen, en Groningen. Door cijfers van het CBS te vergelijken met deze gemeenten, wordt duidelijk dat Vlissingen een uitdaging ondervindt met betrekking tot leegstand en veiligheid.